Haber

İngiliz genci öldüren ABD ajanının eşine 8 ay hapis cezası

İngiltere’de 2019’da trafik kazasında bir gencin ölümüne neden olan ancak diplomatik dokunulmazlığı nedeniyle ülkeden kaçan Anne Sacoolas’a 8 ay ertelenmiş hapis cezası verildi.

ABD’li bir casusla evli olan ve 2019 yılında İngiliz genç Harry Dunn’a otomobiliyle çarparak ölümüne neden olan Sacoolas, Başkent Londra’daki Old Bailey Court’ta görülen duruşmada 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Cezası 12 ay ertelenen Sacoolas’a da 12 ay araba kullanmaktan men cezası verildi.

Bu durumda Sacoolas, 12 aydır rastgele bir suça karışmamışsa 8 ay hapis cezası almayacak.

ABD vatandaşı olan Sacoolas, duruşmaya Washington’dan video bağlantısıyla katıldı.

Kararı açıklayan Yargıç Cheema-Grubb, Sacoolas’ın mahkemeye çıkmaması için “çok az neden” olduğunu ekledi.

Duruşmada açıklaması okunan Anne Sacoolas şu ifadeleri kullandı:

“Harry Dunn’ın ailesine ve arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Benim trajik hatam Harry’nin kaybına neden oldu ve her gün bu pişmanlıkla yaşıyorum. Aklımda Harry’nin olmadığı bir gün yok. Aklımdayım ve neden olduğum acı için çok üzgünüm.Bu yüzden 2019’dan beri bu vakanın analizine kendimi bu kadar adadım.

Olanları değiştirmek için söyleyebileceğim hiçbir şey olmadığını biliyorum. Sadece bu davanın gerçeği ve analizinin bir ölçüde rahatlık ve huzur getirmesini umabilirim. Her zaman olduğu gibi, doğrudan Harry’nin ailesiyle konuşmaya ve ailesi için iyiyse onlardan özür dilemeye hazırım.”

“Gerçek düşmanımız Sacoolas değil, ABD hükümeti”

Harry Dunn’ın annesi Charlotte Charles da mahkemede şunları söyledi: “Harry’ye hastanede adaleti sağlayacağıma söz verdim ve bir anne asla oğluna verdiği sözden dönmez.” sözlerini kullandı.

Dunn ailesinin sözcüsü Radd Seiger, kararın ardından mahkeme dışında şunları söyledi: “Buradaki gerçek düşman Sacoolas değil, o gece bir hata yaptığınızı biliyoruz. Asıl düşmanımız ABD hükümeti. aile, mağdur aileyi yüzüstü bıraktılar. gittiler.” değerlendirmesini yaptı.

İngiliz Bakan Zeki: “Bu süreçten önemli dersler çıkardık”

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de kararın ardından yaptığı açıklamada Anne Sacoolas’ın nihayet bir İngiliz mahkemesinde mahkum edildiğini söyledi.

Akıllıca şunları söyledi: “Harry’nin Ağustos 2019’daki ölümünden bu yana, Sacoolas’ın İngiliz adaletiyle yüzleşmek için Birleşik Krallık’a dönmesi gerektiği konusunda nettik. Bunu yapmamayı tercih ettiğinden, davayı mahkemeye götürmenin ve geri getirmenin en uygun yolu sanal duruşmalardı. Harry’nin ailesine adalet. Düzenlendi.” ifadeleri kullandı.

Harry’nin ailesinin kararlılığını öven Akıllıca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu trajik olaydan, diplomatik dokunulmazlıktan muafiyet sürecindeki iyileştirmeler ve ABD’nin RAF Croughton çevresinde yol güvenliğini iyileştirmek için adımlar atmasını sağlamak da dahil olmak üzere önemli dersler aldık.”

ABD, İngiltere’den askeri bir uçakla ayrıldı.

Harry Dunn, 27 Ağustos’ta Northamptonshire’daki ABD istihbarat üssü yakınlarında bir araba kazasında 19 yaşında öldü. Kaza anında Harry’nin kullandığı motosikletin sağ şeritte, Sacoolas’ın kontrolündeki otomobilin ise yanlış şeritte olduğu ortaya çıktı.

ABD, kadının diplomatik dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle yargılanmasına engel olurken, İngiliz hükümeti duruma itiraz etmedi.

Dunn’ın annesi Charlotte Charles ve babası Tim Dunn’a, Sacoolas’ın 15 Eylül’de bir ABD askeri uçağıyla İngiltere’den ayrılırken kaçtığı sadece bir hafta sonra söylendi.

Kaza haberinin yayılmasıyla İngiliz yetkililer açıklama yapmak zorunda kaldı ve dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson, eski ABD Başkanı Donald Trump ile görüşerek sorunun çözülmesini istedi.

Beyaz Saray’da velilerle görüşen Trump, Sacoolas’ın İngiltere’ye dönmesine yeşil ışık yakmadı.

İngiltere ayrıca ABD ajanının karısı Sacoolas’a Harry Dunn’ın ölümüyle ilgili sanal bir duruşmaya katılması için baskı yaptı.

29 Eylül’de İngiltere’de görülen duruşmaya ilk kez görüntülü olarak katılan Sacoolas, 20 Ekim’deki duruşmada hatasını kabul etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu