Japonya’nın Fukuşima Nükleer Atıksu Kararı ABD’nin Provokasyonu Sonucu
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Barış Doster, Japonya’nın Fukuşima nükleer atık sularını denize dökme kararının aslında ABD’nin bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik teşvik ve provokasyonunun bir sonucu olduğunu söyledi.
SES 1 (Türkçe): BARIŞ DOSTER, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi:
“Dünyada çevrenin, doğanın, okyanusların, temizliğin, sürdürülebilir kalkınmanın, doğayla uyumlu sanayileşmenin bu kadar öne çıktığı bir ortamda Japonya’nın bu kadar geriye gitmesine gerek yok. Bana öyle geliyor ki değil. Japonya’nın işi değil, ABD’nin bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştırma girişimi.”
Doster, Japonya’yı planın ayrıntılarını uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkelerle şeffaf bir şekilde paylaşmamakla da eleştirdi.
SES 2 (Türkçe): BARIŞ DOSTER, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi:
“Şimdi Japonya gibi nükleer santraller konusunda deneyimli, bu konularda teknoloji sahibi ve bu konularda başı ağrıyan bir ülke, elbette bu gelişmeleri hem iyi komşuluk ilişkileri gereği hem de uluslararası ilişkiler çerçevesinde komşu ülkelerle paylaşmalıydı. anlaşmalar, sözleşmeler. Paylaşmamak büyük hata, büyük hata. Çok büyük eksiklik.”
Japon hükümeti Ocak ayında, enkaz halindeki Fukushima Daiichi nükleer santralinden gelen radyoaktif atık suyu bu yıl Pasifik Okyanusu’na boşaltacağını duyurdu.
Xinhua Haber Ajansı muhabirleri İstanbul’dan bildiriyor.
(XHTV)
aricakajans.xyz